top of page

Vlierbloesemsiroop

Het is het seizoen, eind mei t.e.m. begin juni is de ideale tijd om zelf vlierbloesemsiroop te maken. Je ziet de bloesems overal langs de kant van de weg of in het park in de buurt. Dus waarom zou je er niet een heerlijke siroop van maken waarvan je het hele jaar kan genieten.


Ingrediënten

  • Ongeveer 20 a 25 bloesemschermen per liter

  • Water (tot de bloesems onder water staan)

  • 1kg suiker per liter vliersap

  • 20g citroenzuur per liter vliersap (te krijgen in de apotheek)

Benodigdheden

  • 2 grote kookpotten

  • een vergiet

  • een propere keukenhanddoek

  • een maatbeker

  • verschillende glazen flessen of potten (voorzie er veel, vergeet niet dat door de suiker je bijna 2x zoveel vloeistof hebt op het einde als waar je mee begonnen bent ;) )

 

Bereidingswijze

  1. Ga je vlierbloesem schermen oogsten

  2. Doe de schermen in een plastiek zak en laat deze enkele uren, tot maximaal 1 dag staan, zodat de meeste beestjes er vanzelf uit kruipen

! Was de schermen vooral niet, gewoon eens mee schudden zodat de beestjes er uit vallen. Als je de schermen zou wassen verlies je de smaak!

3. Knip de bloesems los van de takjes en doe ze in een voldoende grote kookpot

4. Giet water over de bloesems tot ze onder water staan

5. Zet een deksel op de pot en laat ze een nachtje tot 24u rusten op een koele plek


Was al je flessen of potten goed af, zodat je ze daarna kan steriliseren. Dit doe je door ze 30sec onder koken water te dompelen.


En nu het echte werk:

  1. Plaats je vergiet in een lege kookpot

  2. Schep de bloesems in het vergiet en laat deze uitlekken, daarna mogen de bloesems weg

  3. Was de eerste pot (waar de bloesems in gerust hebben) grondig uit en span er een handdoek over mbv een grote rekker

  4. Schep nu de opgevangen vloeistof langzaam over de handdoek en laat doorlopen (we zeven de vloeistof om zeker te zijn dat alle insecten en een groot deel van het stuifmeel uit ons eindproduct blijven.)

  5. Nu zou je een licht gele maar heldere vloeistof over moeten houden

  6. Meet mbv de maatbeker af hoeveel heldere vloeistof je over hebt

  7. Eens je weet hoeveel vloeistof je hebt mag je deze langzaam beginnen opwarmen op het vuur

  8. Voeg de suiker toe aan de vloeistof en laat smelten (1kg per liter vloeistof)

  9. Het vliersap mag niet koken, dus hou het in de gaten

  10. Eens alle suiker gesmolten is en het vliersap bijna kookt mag je het citroenzuur (20g/liter) toevoegen, laat dit oplossen

  11. Schep het witte schuim dat zich gevormd heeft weg mbv een lepel

  12. En voila, jou huisgemaakte vlierbloesemsap is af

Verdeel je warme sap over je gesteriliseerde flesjes en sluit deze meteen af. Laat het sap afkoelen tot kamertemperatuur alvorens het te verplaatsen naar een gekoelde berging of de koelkast.


TIP! Het sap bewaard makkelijk tot zeker 2 jaar zolang het op een donkere en koele plaats bewaard wordt.

Eens je een flesje opent bewaar je het best wel in de koelkast tot het leeg is.


TIP! Geniet van je heerlijke siroop door er een klein beetje van in een glas spuitwater, of bij een speciale gelegenheid een glaasje cava te gieten.



Laat het smaken!

Vergeet mij niet te taggen op Facebook of Instagram als je dit receptje uit probeert.

Hieronder kan je ook altijd feedback achterlaten.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page